Futis vaihtuu kaavoihin
Julkaistu: 15.09.2017 00.00

Futis vaihtuu kaavoihin

Eilen tiedotimme Tervarit Junioreiden valmennuspäällikkörekrystä. Uusi valmennuspäällikkö on siis haussa ja toivottavasti löytyy hyvä henkilö tähän tehtävään. Itselläni matka jatkuu Savon suuntaan. Siirryn sinne koulutustani (FM maantiede) vastaaviin tehtäviin. Mitään dramatiikkaa tähän muutokseen ei liity, vaan alusta asti on ollut selvää, että sopivan tarjouksen tullen alanvaihto tulee tapahtumaan.

Jalkapallo vaihtuu siis tällä erää kaavoitushommiin. 23 vuotta pyörähti jalkapallon parissa ja niistä viimeiset yhdeksän valmentajana. Pikaisten laskutoimitusten mukaan näiden yhdeksän valmennusvuoden aikana on kertynyt n.1500 vedettyä harjoitusta, yli 500 ottelua, n. 80 000 reissukilometriä, lähes yhtä monta kanapasta-annosta ja n. 80 koulutusvuorokautta. Antoisia vuosia, mukavia hetkiä ja hienoja ihmisiä. Paljon on tullut oppia niin jalkapallosta kuin muistakin asioista.

Toisaalta jalkapallon osalta on sanottava, että tutustumiskäynnit Ranskassa, Espanjassa, Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa ovat lisänneet myös tuskaa siitä, että onko meillä Suomessa, Pohjois-Suomesta puhumattakaan, realistisia mahdollisuuksia pysyä kansainvälisessä kilpailussa mukana?

Tämänkin kysymyksen parissa olen päässyt viimeisen vuoden aikana Tervarit Junioreissa toimimaan ja miettimään siihen ratkaisuja. Parhaamme mukaan olemme kehittäneet seuran urheilullista puolta etenkin kansainvälisiltä kentiltä tarttuneiden oppien mukaisesti. Tietenkin muokaten niitä paikallisiin tarpeisiin ja olosuhteisiin sopiviksi.

Työn parhaisiin puoliin kuuluu ehdottomasti se, että valmennuspäällikkö pääsee Tervareissa keskittymään oikeastaan täysin urheilulliseen puoleen. Lisäksi yhteistyö seuran muun henkilöstön kanssa on toimivaa ja selkeää. Valmennussuunnitelma onkin edistynyt hyvää tahtia ja seuraavan valmennuspäällikön tehtävänä tulee olemaan sen edelleenkehittäminen ja jalkauttaminen kenttätyöhön yhdessä joukkuevalmentajien kanssa.

Vuorovaikutus ja yhteistyö ovat valmennussuunnitelman kulmakiviä. Paraskaan valmennussuunnitelma ei tuota yhtään ainutta huippupelaajaa. Toiminnan keskiössä tulee aina olemaan ne ihmiset, jotka pelaajien kanssa kentillä hommia tekevät. Ja ennen kaikkea pelaajat itse.

Kiitokset Tervari-väelle kuluneesta kaudesta ja oululaiselle futisväelle menneistä vuosista. Erityiskiitokset Höltän Vellulle Haukiputaalle ja Luotolan Villelle Tervareihin jalkapallouran tukemisesta. Nyt kaikki hyvät ja kehittymishaluiset tyypit hakemaan avautuvaa valmennuspäällikön pestiä!

-Markus-

Markus Aittola, 29 v.
UEFA A & VAT
D- & C-tason valmentajakouluttajakoulutus

2008 – 2011 OLS -97/2
2011 – 2012 Kjøbenhavns Boldklub / FC Kööpenhamina U11
2012 – 2014 OLS -99 edustus
2015 – 2016 HauPa, B-juniorit
2017 Tervarit Juniorit valmennuspäällikkö, HauPa U11

Seuran uusimmat